İster 1 ton, ister konteyner bazında türkiye'nin her noktasına hızlı teslimat
Kaliteli pamuk ipliği olarak bilinen penyeler, uzun ve ince pamuk elyaflarının penye dairesinden (tarama) geçirilerek, kısa ştapel iplikçiğinde eğrilmesiyle oluşur. Kaliteli ve pahalı olan bu iplik çeşidinin üretilmesi için geniş bir bütçe gerekir. Düzgün ve yumuşak tutumludur. Karde ipliğine göre daha temiz ve homojendir. Penye ipliklerle yapılan kumaşlar, karde ipliklerle yapılan kumaşlara nazaran daha iyi ve kalitelidir. Su emici özelliği vardır. Bayan, erkek ve çocuk kıyafetlerinde iç ve dış giyim ürünleri ile ev tekstilinde kullanılır.
Kısa pamuk elyafından üretilmiş, tarama işlemi yapılmamış pamuk ipliğidir. Penye ipliklere göre daha düşük kalitededir. Karde ipliklerle yapılan kumaşların düzgünlüğü daha azdır. Gevşek, kaba ve tüylü bir kumaş oluştururlar. Mat ve kirli gözükürler. Karde ring iplikleri, spor giysi kumaşları, çarşaflar, denim (blue jean), kord, havlu, döşemelik kumaşlar, ev tekstilleri, teknik kumaşların dokunmasında kullanılır.
Open end ipliği oluşturan elyafın yüksek devirde rotor denilen kısımda döndürülmesi ile elde edilir. Rotorda yüksek devirde dönen lifler sarmal bir yapı oluşturarak iplik haline gelir. Bu sarmal yapı rotor bölmesinden çekilerek iplik bobinine sarılır.
Open end iplik üretiminin en önemli avantajı üretim yapısı nedeni ile kısa elyaf kullanımına imkan vermesidir. ring iplik üretiminde iplik oluşturulabilmesi için liflerin belirli bir uzunlukta olması gerekir.
kullanılan kısa elyaf ve yüksek devirde yapılan iplik oluşturma işlemi nedeni ile open end ipliklerin tuşe dediğimiz yumuşaklıkları düşüktür. Ring ipliğe göre sert bir yapıları vardır.
İpliğin pilling denilen tüylenmeye yatkın olmasının sebebi de kullanılan elyafın kısa olmasıdır. Pantolon, blue jean, genç giyim, spor giyim, çocuk giyimi gibi kumaşlarda, ev tekstilleri ve dekorasyon amaçlı kumaşlarda, yüksek dayanım istemeyen sınai kumaş benzeri ürünlerde open end iplikler kullanılır.
Bir kumaş haline getirildiğinde rayon olarak da bilinen viskoz, bir tür yarı sentetik kumaştır. Bu maddenin adı, onu yapmak için kullanılan işlemden gelir; Bir aşamada, suni ipek, daha sonra katı bir forma yerleşen bal benzeri bir sıvıdır.
Rayonun ana maddesi odun hamurudur, ancak bu organik madde giyilebilir bir kumaş haline gelmeden önce uzun bir üretim sürecinden geçer. Bu özelliklerden dolayı, rayon’un sentetik mi yoksa doğal bir kumaş mı olduğunu belirlemek zordur; Kaynak materyali organik olmasına rağmen, bu organik materyalin maruz kaldığı işlem o kadar yorucudur ki sonuç esasen sentetik bir maddedir.
Diğer rayon benzeri kumaş türleri, başlangıç materyali olarak lignin içermeyen selülozu gerektirir, ancak bu tip kumaş odun hamurundan selüloz ile yapılabilir. Bu rayon üretim yöntemi birçok alternatiften çok daha ucuzdur ve bu işlemle yapılan rayon büyük ölçüde üretilebilir. Bu kumaş pamuğun kullanıldığı çoğu uygulama için kullanılır. Elbiseler, gömlekler veya pantolonlar olsun, suni ipek, çok çeşitli kıyafetler yapmak için kullanılır ve bu kumaş havlu, el bezi veya masa örtüsü gibi ev eşyaları yapmak için de kullanılabilir.
Melanj (Melange) İplik Nedir; Değişik renklerdeki elyafların belirlenen oranlarda karıştırılması ile elde edilen ipliklerdir. Bu işlem değişik metotlarla gerçekleştirilebilir. Harman hallaç dairesinde karıştırılabileceği gibi, vigure baskılı kamgarn tops veya bantlardan dublaj yapılarak karıştırılır. Bir elyaf için uygun olan boyar maddenin diğer elyaf tarafından kabul edilmemesi melanj efektini oluşturur. Üretimde kullanılacak boyalı elyaf miktarı, iplikten istenen renk özelliğine göre belirlenir. genelde kırçıllı, renk değişimli görünümüne sahip olup, dokumada ve örmede kullanılırlar.
Melanj kumaşlar kullanıldığı ham maddenin özelliklerini yansıtırlar. Kumaşta istenen renk oranları ve tonları iplik sayesinde sağlanır. Renk değişimli ve kırçıllı görünümü vardır. Genellikle karışım iplikler kullanılır.
Melanj ipliklerle yapılan kumaşların, modaya bağlı olarak zaman zaman kullanım yerleri artmaktadır. Ancak en çok kabul edilen kullanım yerleri sweatshirt, t-shirt ve eşofmanlardır. Bunların dışında erkek ve bayan dış giyiminde yünlü melanj ürünler kullanılmaktadır.
Regenere (re cycle) ya da diğer bir ifade ile geri kazanılmış elyaflardan iplik imalatı, kısaca, tekstil ve konfeksiyon artıklarının toplanıp, parçalanarak tekrar elyaf haline getirilip, elde edilen bu elyafların ise yeniden iplik haline getirilip ekonomiye kazandırılmasıdır.
Kumaş artıkları elyaf haline geldikten sonra iplik aşamasında , son kullanım yerine göre içerisine boyalı yada ham halinde polyester, pamuk, akrilik yada viskon elyaflar karıştırılarak, ve elyaf boyları çok kısa olduğu için, proses esnasında daha rahat bir çalışma temin etmek için, bir miktar kimyasal maddeler ilave edilerek, Open End eğirme tekniği ile iplik haline getirilir. İplik makineleri de rejenereye uygun olarak modifiye edilmiş olmalıdır.
Rejenere iplikler, orijinal elyaflardan yapılan ipliklere alternatif olarak, döşemelik kumaş, halı, kilim, kadife, yuvarlak örgü, triko, çorap, temizlik ürünleri, battaniye vs. gibi maliyet azaltıcı maksatlarla kullanılmaktadır.
Hoş Geldiniz! Yeni imalat markamız EsHome Store' u ve Butik ürünlerimizi gördünüz mü ?
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.